Bakan Avcı dünyanın en büyük eğitim portalı EBA Yeni’yi tanıttı  
Bakan Avcı dünyanın en büyük eğitim portalı EBA Yeni’yi tanıttı

Bakan Avcı dünyanın en büyük eğitim portalı EBA Yeni’yi tanıttı

Millî  Eğitim Bakanı Nabi Avcı, FATİH Projesi´nin korsan yayıncılığın başına çöktüğünü belirterek, “EBA sayesinde artık öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin velilere yük olacak yardımcı ders materyali, yardımcı ders kitabı aldırmalarına kesinlikle ihtiyaç kalmamıştır“ dedi.

Bakan Avcı dünyanın en büyük eğitim portalı EBA Yeni’yi tanıttı

Yeni Eğitim Bilişim Ağı (EBA)´nın tanıtımının gerçekleştirildiği Eskişehir Öğretmenevindeki toplantıda konuşan Bakan Avcı, FATİH Projesi´nde kaydedilen yeni bir aşamanın tanıtımını yapmak üzere, basın mensuplarını Eskişehir´de misafir ettiklerini belirtti.


Kendisinden önce Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Dinçer Ateş´in FATİH Projesi ve EBA üzerine yaptığı sunuma değinen Bakan Avcı, projenin ayrıntılarına girildiğinde öğretmenler ve öğrenciler adına ne kadar heyecan verici bir proje olduğunun anlaşıldığını söyledi.


EBA´nın dünyanın en büyük eğitim teknolojisi projesi FATİH Projesi´nin en önemli bileşeni olduğunu belirten Bakan Avcı, "Bütün eğitim sistemimizi derinden etkileyen, hani hep söylüyoruz ya sessiz devrim işte burada, sınıflarda gerçekleşiyor" değerlendirmesinde bulundu.


EBA Eğitim Dünyamıza 24 saat hizmet veriyor
Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün eğitim alanında dünyanın en nitelikli ürünlerini gerçekleştiren kurum olduğunu bildiren Bakan Avcı, " Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü iftihar ettiğimiz millî kuruluşumuz haline gelmiştir" dedi.

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü uzmanlarının, gece gündüz çalışarak olağanüstü içerikler geliştirdiklerini belirten Bakan Avcı, "Bizi ziyaret eden eğitim bakanları mutlaka burayı görmek istiyorlar ve gördüklerinde de bize hemen işbirliği protokolü teklifinde bulunuyorlar" bilgisini paylaştı.

İş birliği önerilerinin sadece Afrika´dan ve Asya´dan değil, Avrupa´dan da geldiğine işaret eden Bakan Avcı,  şunları söyledi:

Herkesin öğretmen, öğrenci tanıdığı vardır, onlar üzerinden bütün Türkiye´nin erişimine açılmış demektir. Öğrencilerimiz 24 saat buraya girebiliyorlar. EBA sayesinde artık öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin velilere yük olacak yardımcı ders materyali, yardımcı ders kitabı aldırmalarına kesinlikle ihtiyaç kalmamıştır. Bizim her yıl ders yılı başında ders kitaplarına ilave olarak öğretmen ve öğrencilerimizin ihtiyaç duyacakları her türlü yardımcı materyal, alıştırma, test örnekleri EBA´da fazlasıyla vardır. Herhangi bir dersi kaçırdıysa, bir dersi anlamadıysa bir başka öğretmenden bir kere daha dinlemek istiyorsa öğrencilerimiz özellikle 8. ve 12. sınıf öğrencilerimizin, çünkü bu sınıflar bir üst eğitim kademesine hazırlık sınıfları o bakımdan öncelikli olarak bu sınıflara yönelik dersler, en başarılı öğretmenler tarafından en profesyonel anlatımlarda video görüntü olarak yüklenmiştir. Dolayısıyla öğrencilerimizin herhangi bir yardımcı ders materyaline ihtiyaç duymaları halinde her şeyin çözümü EBA´da fazlasıyla var. Bu ülkemizde uzun yıllar velileri soyup soğana çeviren birtakım korsan yayıncılıkların da sona ermesi demektir. Bu aynı zamanda son günlerde FATİH Projesi´nin çöktüğüne dair rivayetlerin neden ve nereden kaynaklandığının da işaretidir.

Evet FATİH Projesi birilerinin başına çöktü, korsan yayıncılığın başına çöktü. Şu anda FATİH Projesi sayesinde, artık eskisi gibi bandrol almadan kaçak yayınlarla milleti soyup soğana çevirmenin önünü kapatmış olduk. Çocuklarımıza da en iyi yardımcı ders materyallerini burada sunuyoruz."


"İçerik, öğretmenler tarafından da geliştiriliyor"
EBA´daki içeriklerin sadece YEĞİTEK´teki uzmanlarca değil öğretmenler tarafından da geliştirildiğini kaydeden Bakan Avcı, öğretmenlerin deneme niteliğinde başlattıkları bu çalışmaların teşvik edici olduğunu dile getirdi.

Öğretmenlerin eğitim materyali üretmelerine yönelik bilgiyi ulaştırmak için gerekli organizasyonların yapıldığını bildiren Bakan Avcı, Türkiye´nin çeşitli yerlerinde YEĞİTEK´teki stüdyoların benzerlerini kurarak öğretmenlere daha profesyonel üretim yapmalarının yolunu açtıklarını, tekniğini öğrettiklerini belirtti.


Bakan Avcı´nın EBA´daki elektrik devrelerine ilişkin anısı
Bakan Avcı, bakanlık görevine yeni geldiğinde elektrik devrelerini, sözleri akılda kalıcı bir türküyle öğreten EBA´daki bir videoyla ilgili izlenimlerini de paylaştı.

Dünyanın en büyük, en tanınmış içerik üreticisi yabancı firmalardan birinin, geliştirdiği ders materyalini tanıtmak için Bakanlıkta gerçekleştireceği sunumundan bir gün önce EBA´da, öğretmenlerin ürettiği ders ürünlerini incelediğini dile getiren Bakan Avcı, şöyle dedi:
 "EBA´da hiç bilmediğim bir konu seçtim, bakalım bana öğretebilecekler mi? Öğrenirsem başarılı bir programdır dedim. Elektrik devreleri, liseden beri doğrusu anlamakta zorlandığım bir konu. EBA´da ´müzikli eğitim devreleri´ diye iki öğretmen bir program yapmışlar. Elektrik devrelerini çok meşhur bir halk türküsüyle anlatıyorlar. Sözlerini değiştirmişler, görüntü amatör, soluk ama fakat öğretim stratejisi açısından dört dörtlük. Emin olun, sabah traş olurken kendimi aynada elektrik devreleri türküsünü söylerken duydum. Kulağımda kaldı. Doğrusal olunca şöyle olur filan diye. Şimdi bir başkası söylese mübalağa ediyor diye düşünürüm ben de."

Bakan Avcı, ertesi gün içerik üreticisi firmanın sunumunu yapmak için bakanlığa geldiklerinde tesadüfen, "Liselerde oldukça güç anlaşılan bir konuyu elektrik devrelerini biz nasıl anlatıyoruz, onu göstereceğiz" dediklerini aktararak, "Yaptıkları iş, kitaplardaki görseli almışlar, profesyonel çekim. Ama neticede görüntülü bir kitap sayfası ve düz bir anlatım. Amerikan esprileri katarak renklendirmeye çalışmışlar ama ne konuyu anlamak ne de akılda kalması mümkün" ifadelerine yer verdi.

Onları getiren Türk aracıya, devreleri türküyle anlatan EBA adresini verdiğini aktaran Bakan Avcı, "Demek ki gönüllülükle yapıldığı zaman bir başka oluyormuş. Şimdi EBA bunu kurumsallaştırıyor. İnşallah biz önümüzdeki yıllarda dünyanın en gelişkin eğitim ortamı, aynı zamanda gerçekten başkalarının çevirerek kullanmak isteyecekleri, uluslararası bir ortam haline geliyor" diye konuştu.

Her öğrencinin okuldan verilen şifresiyle EBA´ya girebileceğini hatırlatan Bakan Avcı, her velinin de bu kanalla EBA´nın zenginliklerini görebileceğini söyledi.  Öğretmen ve öğrencilerin EBA´da ne kadar ne ile meşgul olduğunu da değerlendirmek istediklerini ifade eden Bakan Avcı, şunları belirtti:

"Öğrencinin diyelim ki bir matematik dersinde, bir matematik problemini çözebilmesi bir başarıdır. Dolayısıyla eğitimciler bu başarıyı değerlendiririz ama bazen de öğrenci o problemi çözemez ama çok çaba gösterir. O sorunu çözmek için gayret gösterir. Eğitim aynı zamanda o gayretin de değerlendirilmesidir. Bunun için biz öğrencilerimizin nerede, ne kadar gayret gösterdiğini, hangi konularla ne kadar uğraştığını, bu içerikler üzerindeki çalışmalardan da yola çıkarak değerlendireceğiz. Böylece sadece sonucuna değil, yürünen yola verilen emeğe de bakarak öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi performans değerlendirmelerini de bu şekilde yapma imkanına kavuşacağız."

FATİH Projesi´nin geçen yıl İtalya´dan ödülle döndüğünü anımsatan Bakan Avcı, "Bu ödülün de gösterdiği gibi FATİH Projesi, bütün dünyada takdirle izlenen olağanüstü bir hikayedir. Bunu yapan milletin çocukları olarak da övünebiliriz" sözlerine yer verdi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.