Bakan Yılmaz: Türkiye, bölgenin yükselen yıldızı  
Bakan Yılmaz: Türkiye, bölgenin yükselen yıldızı

Bakan Yılmaz: Türkiye, bölgenin yükselen yıldızı

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleşen törende; Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin kurulmasına dair anlaşma, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Tekin ile Japonya´nın Ankara Büyükelçisi Oka tarafından imzalandı.

Bakan Yılmaz: Türkiye, bölgenin yükselen yıldızı

Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin kurulmasına dair anlaşma, Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin ile Japonya´nın Ankara Büyükelçisi Hiroshi Oka tarafından imzalandı.

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Çankaya Köşkü´nde düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, kurulacak üniversitenin hem Japonya hem de Türkiye´ye bilim ve teknoloji alanında büyük katkılar sunacağına inandığını söyledi. Japonya ile Türkiye´nin gerçek dost ve kardeş ülkeler olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, "Asya´nın iki ucunda, doğusunda ve batısında asırlar boyu süren dostluğa sahibiz. Zaten iki ülkenin bayraklarının rengine bakınca da ortak noktalar var. Kırmızı ve beyaz her iki ülkenin de bayrağında. Gökte olan ay, yıldız ve güneş bayraklarda var. Japonya kendisini doğunun yükselen güneşi, biz de kendimizi bu bölgenin yükselen yıldızı olarak görüyoruz. Yükselen güneş ile yükselen yıldız, el ele vererek bu üniversiteyle bilim, teknoloji ve dünya barışına katkıda bulunmak üzere büyük çalışma yapacak." diye konuştu.

 

"Üniversitenin çok müstesna bir yeri olacak"

Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin kurucu anlaşması üzerinde müzakereleri yürüten Türk Komitesi´nin başkanı, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da konuşmasında, üniversitenin iki ülke için hayırlara vesile olmasını dileyerek şöyle devam etti: "Bu üniversite fikri Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Abe´nin küresel vizyonunun tezahürüdür. Birkaç asra yayılan Türk-Japon ilişkilerinde şüphesiz bu üniversitenin çok müstesna bir yeri olacaktır. İki ülke halkları arasında bulunan dostluk bağları bu üniversite ile daha da derinleşecek ve yeni kapıların açılmasına vesile olacaktır. Bu ilişkilerin uzun tarihinde, Ertuğrul Fırkateyni´nden Marmaray ve köprü projelerine kadar çok geniş alana yayılan derinlikli bir ilişki yelpazesi var. Üniversite fikri de bu ilişkilerin derinliğinden ortaya çıkmış bir sonuçtur. Üniversite, sahasında dünyanın önde gelen üniversitelerinden biri olmayı hedefliyor. Japonya´nın birikimi, Türkiye´nin büyüyen ekonomisi ve dünyaya açılan perspektifi dikkate alındığında bu üniversitenin kendi sahasında temayüz etmiş bir cazibe merkezi haline gelmesini temenni ediyoruz." 

 

"Türk halkı ile dayanışma içindeyiz"

Japonya´nın Ankara Büyükelçisi Hiroshi Oka da ülkesinin Türk halkı ile dayanışma içinde olduğunu vurgulayarak, "Bugün bu üniversitenin kurulmasına dair anlaşmayı imzalamaktan büyük onur duyuyorum. Tükiye´nin kalkınması açısından büyük anlam ifade eden bu projede birlikte çalışmak onur verici. Hazırlık ve danışma aşamaları vesilesiyle iki ülke yetkilileri arasında güven ve dostluk ilişkisi tesis edildi. Bundan sonra da bunu temel alarak üniversite kurma çalışmalarını birlikte sürdürmeyi arzu ediyorum. Üniversite aracılığıyla ülkemiz halkları arasındaki bağların daha da güçleneceğini görüyorum" dedi. İmza törenine, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay ile Türk ve Japon yetkililer katıldı.

 

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.