"YENİLİK ÜSTÜMÜZDE"  

"YENİLİK ÜSTÜMÜZDE"

Eğitimde, bilimde, sanatta, teknolojide yeniliği üzerimize aldık. Şimdi yeni öğretmen önlüklerimizle sınıfta, okulda, laboratuvarda, tasarım beceri atölyelerindeyiz...

Öğretmenlik mesleğine dair aidiyet bağlarının ve güvenin adeta bir nişanesi olan önlüklerimiz, meslektaşlarımızdan gelen yoğun talep üzerine bugüne uyarlanarak yeniden tasarlandı. 
 
Önlüklerin yeni tasarımı, Türkiye'nin en güçlü uluslararası moda markalarından Dice Kayek'in sahibi olan Ayşe ve Ece Ege'nin öğretmenlerimize hediyesi... 
 
Okul hayatının duruluğunu ve berraklığını, öğretmenlik mesleğine duyulan güveni simgeleyen yeni tasarım önlükler, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un da katılımıyla gerçekleştirilen programla kamuoyuna tanıtıldı. Yapılan çalışmanın algısal boyutuna dikkat çeken Bakan Selçuk şöyle devam etti: 
"Önlük ustalığın simgesidir. Olmuşluğun, muktedirliğin, muvaffakiyetin simgesidir. İşe başlamış olmanın, çalışıyor olmanın, kolları sıvamanın, karşıdan görüldüğünde sorunları çözecek kişinin geliyor olduğunun, ben buradayım, bilgimle, tecrübemle, deneyim ve yeteneklerimle buradayım demenin temsilidir. Mesleğin güçlü temsiliyetidir."
 
Öğrenci için öğretmenin okuldaki duruşunun, giyim kuşamının, konuşması ve hitabının çok önemli olduğunu ifade eden Bakan Selçuk, önlüğün yalnızca çocuklar üzerinde değil; herkes üzerinde olumlu bir hissiyat yarattığına dikkati çekti. Bakan Selçuk, "Okullarımızda kurulan tasarım beceri atölyelerinde öğretmenlerimiz çok daha aktif ve deneyime yönelik eğitimin içerisinde olacaklar. Atölyelerin daha da yaygınlaşacağını düşünürsek bu zaten öğretmenlerimizin ihtiyacı olarak önümüze gelecekti. Buradan hareketle, öğretmenlerimizin ve öğretmen kuruluşlarının da görüşlerini alarak bir önlük tasarımı üzerinde çalıştık." dedi. 
 
Ziya Selçuk, İstanbul'da ilk pilotlamayı gerçekleştirecekleri okullara işaret ederek, şunları kaydetti: "İstanbul pilot ilimiz olarak seçildi. Birinci dönemin bitimine kadar bu pilot çalışma devam edecek. Numune önlüklerimizin denemeleri bu pilot okullarımızda yapılacak. Kendilerinden talep gelmesi durumunda önlüklerimizde revizyonlar yapılıp ikinci döneme hazır hale getirilecek. Böylece, bu önlüklerin pilot okullarımızda aslında ön pilotunu da yapmış olacağız. Hangi okullar? Kabataş Erkek Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Kocasinan İlkokulu, Şişli Bilsem, Türkan Sabancı Görme Engelliler Okulu, Büyük Reşitpaşa Ortaokulu, Validebağ Fen Lisesi, Ahmet Rasim Anadolu Lisesi, Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi ve İstanbul Başakşehir Mesleki Teknik Anadolu Lisesi bizim pilot çalışma yapacağımız okulların listesi."
 
Bu önlüğün çok güzel enerji yaratacağına inandığını dile getiren Selçuk, gönüllülüğe dair uygulamanın hayırlı olmasını temenni etti.
 
Programa yeni önlüklerini giyerek katılan öğretmenlere seslenen Selçuk, "Hepinize çok yakıştı diyorum ve güle güle giyelim. Bu konu bizim için meslektaşlarımızla beraberliğimizin de bir temsili, bir simgesi, sembolü. Biz meslektaşlarımızın her türlü problemleri, ihtiyaçları hususunda her zaman farkındalığımızı yüksek tutmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda sınıflarda, okullarımızda, atölyelerimizde daha rahat etmemizle ilgili de çaba sarf ediyoruz. Ben de önlüğümü giydim. Şimdi, bana soruyorlar, 'Her gün işe geldiğinizde giyecek misiniz?' diyorlar. Bu konuda, çalışmalar devam ediyor. Böylece bürokratik bir cevap vermiş olayım." şeklinde konuştu. 
 
Ziya Selçuk, projede emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı. 
 
Konuşmasının ardından Selçuk, modacı Ayşe ve Ece Ege'ye hediye takdim etti, öğretmenlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.
 
Yeni önlük tasarımı hakkında 
Dünyaca ünlü Türk modacılar Ayşe ve Ece Ege, bir erkek modeli, iki farklı kesimde kadın modeli olmak üzere 3 ayrı önlük tasarladı.  
 
Önlükler dikildi ve pilot uygulama için sahiplerine, öğretmenlerimize teslim edildi. Tasarımlarda rahatlık ve kullanışlılık ön planda tutuldu. Öneriler alındı ve örnek modeller fikir alışverişiyle geliştirilerek önlüklere son şekli verildi. 
 
Önlüklerin üretimi ise Türkiye'nin lider moda perakende markalarından LC Waikiki firması tarafından tamamıyla gönüllü olarak yapılacak. Pilot uygulama 2019-2020 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde İstanbul'dan başlanarak yaygınlaştırılacak.
 
Önlüklerin kullanımı tamamen gönüllülük esasına dayalı olacak. İsteyen öğretmenlerimiz önlükleri ücretsiz olarak temin edebilecek.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.