BURSA'DA MESLEKİ EĞİTİMİ SEÇEN 5 BİN ÖĞRENCİYE BURS VERİLECEK  
BURSA'DA MESLEKİ EĞİTİMİ SEÇEN 5 BİN ÖĞRENCİYE BURS VERİLECEK

BURSA'DA MESLEKİ EĞİTİMİ SEÇEN 5 BİN ÖĞRENCİYE BURS VERİLECEK

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Meslek Lisesi Öğrencilerine Burs Desteği Lansmanı Programı'na katıldı. 2022-2023 eğitim öğretim yılında Bursa'da mesleki eğitimi tercih eden 5 bin gence Bursa Büyükşehir Belediyesince burs verileceğini belirten Özer, uygulamanın diğer illere de örnek olacağını dile getirdi.

Meslek Lisesi Öğrencilerine Burs Desteği Lansmanı Programı'nda konuşan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, gençlerin sadece akademik becerilerinin değil kültür ve sana becerilerinin de güçlenmesi için en büyük desteği vermeye devam edeceklerini belirtti. 
 
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın başlatmış olduğu anlamlı bir proje nedeniyle bu törende bulunduklarını belirten Özer şunları kaydetti: 
 
"Belediye Başkanımız, 3 bin öğrencimiz 2022-2023 eğitim öğretim yılında meslek lisesini seçtiği zaman onlara ayda 300 lira burs verecek. Biraz önce kendisiyle konuştuk. Dedi ki 3 bin öğrenci yetmez, 5 bin öğrenci olsun. 2022-2023 eğitim öğretim yılında Bursa'da bu mesleki eğitim hamlesini güçlendirmek için 5 bin gencimize ayda 300 lira burs verilecek.
 
Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızı kutluyorum. Bursa sanayi kenti, Bursa medeniyet kenti, Bursa kültür kenti... Bursa, mesleki eğitimle ilgili böyle bir hikâyenin başlangıcı ve ümit ediyorum ki İstanbul'u harekete geçirecek, Konya'yı harekete geçirecek, Gaziantep'i harekete geçirecek."
 
Mesleki eğitimin bir ülkenin kalkınmasıyla ilgili kritik bir konumda olduğunu belirten Özer, katsayı uygulamasının mesleki eğitime büyük zarar verdiğini ifade etti. "Millî Eğitim Bakanlığımız, katsayı uygulamasının mesleki eğitime vermiş olduğu hasarı tamir etmek için gece gündüz demeden çalıştı." diyen Özer,  son dönemde mesleki eğitimde yaşanan paradigma değişimini şöyle anlattı: 
 
"Artık işveren, mesleki eğitim ve mezunları beklemiyor. Eğitim süreçlerinin tamamına girdi. Müfredatı birlikte güncelliyoruz. İşletme ve beceri eğitimlerini birlikte yapıyoruz. Öğretmenler ve mesleki gelişim eğitimlerini birlikte planlıyoruz. Mesleki eğitimdeki üretim kapasitesini artırdık. 3 sene önce 200 milyon lira civarında bir üretim kapasitesine sahip olan meslek liseleri, 1 milyar 162 milyonla 2021 yılını kapattı. Ve bu üretimlerin yaklaşık 55 bin lirayı öğrencilerimize dağıttık. Yine fikrî mülkiyetle, AR-GE merkezleriyle ilgili tüm meslek liselerinde yeni yatırımlar yaptık. Artık meslek liseleri; bir taraftan üretimini arttırarak yapmaya devam ederken diğer taraftan patent, faydalı model, marka, tasarım, tescilleri alan ve ilk defa yurt dışına ihracat yapan okullar oldu. Ve en önemlisi 25 Aralık 2021 yılında mesleki eğitim merkezleriyle ilgili bir kanun değişikliği yaptık. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda üç önemli değişiklik yaptık. Bu değişiklik sonrasında 25 Aralık 2021'de 159 bin çırak kalfa varken beş aylık dönemde bu sayı 510 bine ulaştı. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi 2022 yılının sonuna kadar bir milyon gencimizi inşallah mesleki eğitim merkezleriyle buluşturmuş olacağız.
 
Katsayı uygulamasından önce yani mesleki eğitimin iyi olduğu, bir problem yaşamadığı zamanda mesleki eğitim merkezlerindeki çırak ve kalfa sayısı en fazla olduğu zaman 249 bin 774 rakamına ulaşmıştır. Yani 250 bin. Şu anda 510 bin. Yani kat sayı uygulamasından önceki günlerdeki rakamın iki katına çıktı. Ama biz yıl sonuna kadar inşallah 4 katına çıkaracağız."
 
Son 19-20 yıldaki eğitimdeki yatırımlarla sadece çocukların eğitime erişim problemlerinin çözülmediğini, katsayı uygulaması gibi meslek eğitimi, din öğretimini tarumar eden uygulamaların eğitimdeki hasarların tamamı da tamir edildiğini dile getiren Özer, "Artık mesleki eğitimde sorunlardan değil ümitlerden yeni başarı hikâyelerinden bahsediyoruz." dedi.
 
"Gençlerimize güvenerek onlara sunduğumuz imkânları sürekli arttırmaya çalışmamız lazım"
Bursa programı kapsamında Vatan Gençlik Merkezinin açılış törenine katılan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ülkenin kalkınması için meslek eğitiminin çok daha güçlenmesine ihtiyaç olduğunu söyledi. Sözünü kısa keseceğini ancak bir şeyi özellikle vurgulamak istediğini belirten Özer, "Gençlerimize ne yapsak az. Biz toplum olarak son zamanlarda gençlerimizden çok şikâyet etmeye başladık ve onları X, Y, Z diye parçalamaya bölmeye başladık. Bakın, bizim gençlerimiz; vatanı, milleti için her türlü fedakârlığı yapan,  bu ülkenin kalkınmasında her türlü desteği veren bir gençlik... Bazen canımızı sıkan, bizi rahatsız eden görüntüler, manzaralar yaşanıyor ama bunun çok istisnai durum olduğunu bilerek ve gençlerimize güvenerek gençlerimize sunduğumuz imkânları sürekli arttırmaya çalışmamız lazım." diye konuştu.
 
Açılışı yapılan gençlik merkezinin gençlerin okul dışında nitelikli vakit geçirecekleri bir mekân olarak hizmet vereceğini belirten Özer, "Kütüphaneler, gençlik merkezleri, kültür sanat sporla ilgili merkezler tüm yurt sathında yaygınlaştığı zaman göreceğiz ki gençlerimiz toplumunu seven, milletinin değerlerini içselleştirmiş, benimsemiş gençler olarak başarı hikâyeleri ortaya koyacaklar. Yeter ki bizler gençlerimize güvenelim. Biz Millî Eğitim Bakanlığı olarak gençlerimize güveniyor ve gençlerimizin daha nitelikli eğitim alması için tüm imkânlarıımızı seferber ediyoruz." dedi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.