CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE BAKAN ÖZER, YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILININ İLK DERS ZİLİNİ ÇALDI  
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE BAKAN ÖZER, YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILININ İLK DERS ZİLİNİ ÇALDI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE BAKAN ÖZER, YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILININ İLK DERS ZİLİNİ ÇALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2022-2023 eğitim öğretim yılının açılışı dolayısıyla Sancaktepe Arif Nihat Asya Anadolu Lisesinde düzenlenen törende ilk ders zilini çaldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, "Bundan 20 yıl önce göreve geldiğimizde ülkemizi üzerinde yükselteceğimiz dört sütunun ilkini eğitim, diğerlerini de sağlık, emniyet ve adalet olarak belirlemiştik. Şartlar ne olursa olsun eğitim konusundaki öncelliğimizden asla taviz vermedik. Her yıl, bütçeden en büyük payı eğitime tahsis ettik" dedi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının başında 81 ilin tamamında tatilin ardından okulları ve öğretmenleri ile buluşmanın heyecanını yaşayan tüm öğrencilere selamlarını gönderdiğini söyledi.
 
Yeni eğitim öğretim yılının öğrencilere, öğretmenlere, velilere, eğitim camiasına ve ülkeye hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni dönemin açılış törenini Sancaktepe Arif Nihat Asya Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirdiğini anlatarak bu vesile ile okula ismini veren bayrak şairi, fikir ve aksiyon adamı Arif Nihat Asya'ya Allah'tan rahmet diledi.
 
"Büyük ve güçlü Türkiye'nin mimarları bu sınıflarda yetişecektir"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arif Nihat Asya'nın yüreklerde fırtınalar estiren, âdeta coşkun ırmaklar gibi akan şiirleriyle edebiyat hayatında silinmez izler bıraktığını dile getirerek şöyle konuştu: "Vatansever bir öğretmen olan Arif Nihat Asya, binlerce öğrenci yetiştirmiş, onlara iyi insan olmayı, vatan ve bayrak sevgisini öğretmiştir. Şairimizin sadece bayrak şiiri bile başlı başına bir destandır; 'Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü/ Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü/Işık ışık, dalga dalga bayrağım/Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım.' Bunun gibi yüzlerce mısra yazan şairimizi bir kez daha rahmetle şükranla yâd ediyoruz. Arif Nihat Asya'nın adını taşıyan bu lisemizde Türkiye'nin ilmi, akademik, sanat ve kültür hayatına eşsiz katkılar yapan inanıyorum ki nice değerimiz çıkacaktır, büyük ve güçlü Türkiye'nin mimarları, öğretmenlerimizin maharetli ellerinde inşallah bu sıralarda, bu sınıflarda yetişecektir. Şu an karşımda duran gözleri ışıl ışıl evlatlarımızın her birinin şairimizin yolunu takip ederek ailelerine, ülkelerine, milletimize hayırlı evlatlar olmalarını bekliyorum."
 
Bu ulvi ideal uğrunda öğretmenlerin de gereken çabayı, fedakârlığı göstereceklerine yürekten inandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cumhurbaşkanı olarak öğretmenlerle birlikte ülkenin dört bir yanındaki eğitim neferlerinin tamamına hizmetleri, gayretleri, sabırları için ülkem ve milletim adına bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu vesileyle Necmettin Yılmaz ve Aybüke Yalçın gibi gencecik yaşta terör örgütleri tarafından bizlerden koparılan şehit öğretmenlerimizi rahmetle anıyorum" diye konuştu.
 
"Okullarımızı en modern imkanlarla donattık"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan 20 yıl önce göreve geldiklerinde ülkeyi üzerinde yükseltecekleri dört sütunun ilkini eğitim, diğerlerini de sağlık, emniyet ve adalet olarak belirlediklerini hatırlatarak şunları kaydetti: "Şartlar ne olursa olsun eğitim konusundaki önceliğimizden asla taviz vermedik. Her yıl bütçeden en büyük payı eğitime tahsis ettik. Derslik sayımızı ikiye katlayarak kalabalık sınıf sorununu çözüme kavuşturduk. Toplam 750 bin yeni öğretmen ataması yaparak eğitim ordumuzu güçlendirdik. Okullarımızı bakımsızlıktan kurtararak en modern imkânlarla donattık. Spor salonu sayımızı 2 bin 791'den alıp 11 bin 860'a çıkardık. Laboratuvar sayımızı 21 bin 800'den 52 bin 870 seviyesine çıkardık. Okul öncesi eğitim seferberliği başlatarak çocuklarımızın daha erken yaşlarda eğitim süreçlerine katılmalarını sağladık. Ders kitaplarını ücretsiz bir şekilde dağıtarak velilerimizi kırtasiye kırtasiye dolaşmaktan kurtardık."
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ders kitaplarının yanı sıra yardımcı kaynakların da öğrencilere ücretsiz olarak sunulmaya başlandığını, bugün öğrencilerin okullarına başladıklarında hem ders kitaplarını hem de yardımcı kaynaklarını masalarında hazır bulduğunu söyledi.
 
"Kız çocuklarının okullaşma oranı yüzde 90'lara ulaştı"
Kur'an-ı Kerim ve Siyer'i Nebi'nin de aralarında bulunduğu seçmeli derslerle öğrencilere ilgi duydukları alanlarda eğitim alma imkânı verdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dahası hep geride bırakılan kız çocuklarının okullaşması için özel gayret gösterdik. Bizden önce yüzde 39 olan ortaöğretimdeki kız çocuklarının okullaşma oranı bugün, yüzde 90'lara ulaşmıştır" dedi.
 
Köy Yaşam Merkezi Projesi ile eskinin kötü örneklerini tekrar hortlatmak yerine, köy okullarını daha modern daha kaliteli anlayışla yeniden hayata kazandırdıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ağustos ayından bu yana binden fazla Köy Yaşam Merkezi'ni hayata geçirdik. İnşallah bu rakamı çok kısa sürede 1500'e çıkarmış olacağız. Ortaöğretimde 10 bin okul projesi ile tüm liselerimizin eğitim ortamlarını, fiziki altyapılarını, teknolojik altyapılarını, spor salonlarını, laboratuvarlarını elden geçiriyor, eksikliklerini gideriyoruz. Türkçe seferberliği ile öğrencilerimizin kültürümüzün taşıyıcısı olan güzel dilimizi nitelikli ve doğru bir şekilde kullanabilmelerini hedefliyoruz" diye konuştu.
 
"İlim, fikir ve erdem sahibi bir gençlik istiyoruz"
Tüm bu çabaların gayesinin, ülkeyi kalkındıracak, dünyada söz sahibi olacak, donanımlı, okuyan, araştıran, katma değer üreten, başarılı, ahlaklı ve erdemli gençler yetiştirmek olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Gününü malayani işlerle geçiren, zihni ve kalbi boş, avare bir gençlik değil, ilim, fikir ve erdem sahibi bir gençlik istiyoruz. Geleceğimizi, kendi devletine, kendi halkına, kendi tarihine, kinle nefretle öfkeyle bakan değil, tarihinden gurur duyan, ülkesine ve milletine hizmet aşkı duyan gençlere emanet ediyoruz. Bunun adı TEKNOFEST kuşağıdır. Maziden atiye kurduğumuz köprünün kilit taşı mahiyetindeki bu kuşağın, maddi manevi açıdan en donanımlı şekilde yetişmesini bir beka meselesi olarak görüyoruz. Türkiye'nin en önemli zenginliği olan genç nüfusunu, eğitim yoluyla en etkili lokomotifi hâline getirmedikçe, yaptığımız diğer eserlerin ve hizmetin hiçbir anlamı olmayacağını biliyoruz. Artık kendi ihtiyaçlarını idame ettirecek nüfusu bulamayan Batı'nın bugün yaşadığı krize, gelecekte biz de düşmemek için çocuklarımızı, sıkı sıkıya sahip çıkarak yetiştirmek durumundayız. Genç nüfusumuzun önünü tıkayan değil tam tersine nitelik ve niceliği ile geliştiren bir araç olarak gördüğümüz eğitim ve öğretime büyük önem veriyoruz."
 
Öğretmenler ve velilerin destekleriyle TEKNOFEST kuşağını en iyi şekilde yetiştireceklerine inandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünyadaki diğer ülkelerin sahte parıltılarına heveslenmek yerine, kendi potansiyelini, becerilerini, yenilikçi yönünü keşfederek, bunları harekete geçiren gençlerle istikbalin Türkiye'sini inşa edeceğiz. Sahip olduğumuz medeniyet ve tarih mirası, bize önümüzdeki büyük atılım için ihtiyacımız olan her türlü motivasyon için altyapıyı veriyor. Yeter ki buna inanalım, bu doğrultuda çalışalım azim ve sabır gösterelim. Son dönemde teknolojiden spora kadar her alanda gençlerimizin küresel düzeyde gösterdiği başarılar, doğru istikamette gittiğimizin işaretidir. İnşallah bundan sonrası daha kolaydır. Daha hızlı ilerleyecektir. Daha büyük menzillere vasıl olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
 
"Size kendi ecdadınıza sövdürmeye çalışan köksüzlere kulak asmayın"
Gençlerin ülkenin umudu ve yarını olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında gençlere şöyle seslendi: "Sizler anne babalarınızın olduğu kadar devletimizin ve milletimizin de göz bebeğisiniz. Her birinizin, geleceğe doğru adımlarla yürümeniz ve daha iyi bir eğitim alabilmeniz için bütün imkânlarımızı seferber ediyoruz. Tabi bu süreçte sizlere düşen önemli görevler de var. Her şeyden önce güçlü bir gelecek için geçmişinizi iyi öğrenmeli, iyi tanımalısınız. Hamdolsun Türkiye artık gençlerini tehdit olarak gören eski Türkiye değil, tam tersine bugün gençlerine değer veren bir Cumhurbaşkanı'na, bir hükümete, bir yönetime, bir devlete sahipsiniz. Bunun en somut örneğini de eğitim hayatınızda değişen altyapıda ve paradigmada göreceksiniz. Her şeyden önce biz tarihi son bir asra hapsedilemeyecek kadar büyük bir milletiz. Sadece ordusunun kuruluş tarihi 2 bin 200 yılı aşan dünyanın en köklü devleti geleneğine sahip bir milletin mensupları olduğunuzu unutmayın. Size binlerce yıllık tarihinizi unutturmaya hatta size kendi ecdadınıza sövdürmeye çalışan köksüzlere lütfen kulak asmayın."
 
"Dijital dünyanın imkanlarından faydalanırken, sizi sahte bir evrene hapsetmesine izin vermeyin"
Öğrencilere şanlı tarihleriyle, zaferleriyle, kültürleriyle gurur duymaları, bizi biz yapan değerlerle her zaman iftihar etmeleri gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Büyüklere saygı göstermek, küçüklere şefkatle davranmak, yaratılanı Yaradan'dan ötürü sevmek, tabiatla dost olmak, her konuda orta yolu tercih etmek bizim kültürümüzün temel düsturlarıdır. Bunun için anne, babanızın, aile büyüklerinizin ve öğretmenlerinizin tecrübelerine mutlaka kulak verin. Unutmayın onların engin birikimleri sizi hayata daha iyi hazırlayacaktır. Dijital dünyanın imkânlarından faydalanırken, sosyal medyanın, internetin, televizyonun, oyun konsollarının sizi gerçeklerden kopuk sahte bir evrene hapsetmesine izin vermeyin. Aile fertlerinizle, arkadaşlarınızla, akranlarınızla yapacağınız tatlı bir sohbetin yerini hiç bir bilgisayar oyunu dolduramaz. Vakit, en kıymetli sermayenizdir, onu çok iyi değerlendirmeye çalışın. Öğrenmenin, sabır gerektirdiğini asla gözden ırak tutmayın."
 
"Tarihimizin en büyük yatırımını yapıyoruz"
Kendisine her zaman örnek aldığı, gittiği her okulda öğrencilere, evde de torunlarına sık sık hatırlattığı "Oku, düşün, uygula, neticelendir" prensibini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Okudukça ufkunuzun sınırlarının daha da genişlediğini göreceksiniz. Düşündükçe hem kendinize hem de içinde yaşadığınız topluma faydalı fikirler, ürünler geliştireceksiniz. Uyguladıkça bunların çıktılarını görme fırsatı bulacaksınız. Neticelendirdikçe başarmanın, başarılı olmanın, ortaya eser koymanın hazzını yaşayacak, hasılasını toplayacaksınız. Algılarınızı açık tuttuğunuz, şevkinizi kaybetmediğiniz, kendinize inandığınız müddetçe bu süreci kesintisiz devam ettireceksiniz. Her birinizin okumaya, okudukları üzerinde düşünmeye, düşündüklerini hayata geçirmeye devam edeceğine inanıyorum. Sizleri seviyor, önemsiyor ve güveniyoruz. Bunun için eğitim, öğretim tarihimizin en büyük yatırımını yapıyoruz. Bunun için her fırsatta sizlerle ortak hayaller kurmaya, ortak vizyonlar oluşturmaya, ortak hedefler belirlemeye çalışıyoruz" diye konuştu.
 
Eğitimli, donanımlı, inançlı, azimli, çalışkan gençlerden aldıkları güçle devleti üç kıta, yedi iklimde söz sahibi yapacak hamlelere giriştiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğrencilerin heyecanı ve gayretinden aldıkları şevkle, Türkiye'yi bırakın dünyayı uzay yarışının önde gelen aktörlerinden biri hâline gelecek atılımlarla yönettiklerini söyledi.
 
Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaşlardaki gençlerle aşamayacakları engel, üstesinden gelemeyecekleri mücadele olmadığına yürekten inandıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rabb'im yolunuzu, bahtınızı açık etsin diyorum. 2022-2023 eğitim öğretim yılının ülkemize ve öğrencilerimize, tüm velilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Öğrencilerimizi adeta bir elmas gibi sabırla, özenle işleyen eli öpülesi öğretmenlerimize şükranlarımı sunuyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
 
 
Bakan Özer: Türkiye'nin her noktasında eğitime devasa yatırımlar yapıldı
2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Programı töreninde konuşan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, sözlerine yeni eğitim öğretim yılının hayırlı olmasını temenni ederek başladı. Törene katılımı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarını sunduğunu belirten Özer, kampüse adı verilen Arif Nihat Asya'yı da rahmetle andığını ifade etti. Özer, "Yine bu kampüsümüzün içinde bulunan ve ismini bilim sanat merkezine vermiş olduğumuz Aziz Sancar Hoca'mıza da Allah'tan uzun ömürler diliyorum. Bir eğitim öğretim yılının açılışı münasebetiyle görevleri başında şehit edilen tüm öğretmenlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. İlk görev yeri olan Erzurum'a giderken yolda geçirdiği elim trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Özge Kılıç'a da Allah'tan rahmet diliyorum." ifadesini kullandı.
 
Özer, son 20 yılın Türkiye Cumhuriyeti eğitim tarihinde devrimsel dönüşümlerin olduğu çok nadide bir döneme tekabül ettiğini belirterek "Okul öncesinden ortaöğretime, ortaöğretimden yükseköğretime bu ülkenin evlatlarının eğitimin tüm kademesine çok rahat bir şekilde erişebilmeleri için devasa yatırımların yapıldığı bir dönem. İşte bu dönemde ilk kez okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranları yüzde 11'lerden yüzde 93'lere, ortaöğretimdeki okullaşma oranları yüzde 44'lerden yüzde 90'lara, yükseköğretimdeki okullaşma oranları yüzde 14'lerden yüzde 48'lere ulaşmıştır." diye konuştu.
 
Eğitimdeki söz konusu seferberlik için Türkiye'nin her noktasında devasa yatırımların yapıldığını anımsatan Özer, şöyle devam etti:
 
"300 bin civarındaki dersliklerimizin sayısı bugün itibarıyla 857 binlere çıktı. Yani 1 milyona yakın. Sadece bunlar mı yapıldı? Hayır. 2000'li yıllardan önce eğitimin önüne konmuş olan tüm antidemokratik uygulamalar ortadan kaldırıldı bu dönemde. Hatırlayın, bu ülkede kız çocuklarının bu ülkenin evlatlarının eğitime erişiminin önünde başörtüsü engeli vardı. Yükseköğretim kurumlarının kapısında acılı hikâyelerle kendi ülkesinde parya olmanın eziyetini çekiyorlardı. İmkân bulanlar yurt dışına gidip kendi ülkelerini terk ederek eğitim almak zorunda kaldılar."
 
Bugün kadın haklarıyla, beyin göçüyle ilgili konuşanların o gün başörtüsü yasağı nedeniyle yaşananlar konusunda konuşmadığını ifade eden Bakan Özer, bu dönemde yalnızca başörtüsü yasağının kaldırılmadığını, meslek lisesi ve imam hatip lisesi mezunlarının önünde engel oluşturan katsayı uygulamasının da kaldırıldığını belirterek şunları söyledi:
 
"Vesayet odaklarının imam hatip mezunu bir kaymakama, valiye, genel müdüre, bakana tahammülü yoktu. Onun için akademik olarak başarılı çocukların imam hatip okullarına gitmelerini istemediler ama elhamdülillah imam hatip mezunu olan Cumhurbaşkanımız var. İş gücü piyasasının ihtiyaç duymuş olduğu insan kaynağını bu ülkenin yetiştirememesi için, ekonomik kalkınmasını sağlayamaması için meslek liselerini tarumar ettiler. İşte, hem imam hatip liseleri hem de meslek liseleriyle ilgili bu engeller yine bu dönemde kaldırıldı. Sadece imam hatip lisesinde değil, diğer tüm okullarımızda bu Müslüman toplumun çocuklarının peygamberinin hayatını öğrenmesi, Kur'an-ı Kerim'i öğrenmesi, dinî bilgileri öğrenmesi için ilk kez seçmeli dersler konuldu. Başörtülü kadınlarımız yükseköğretime erişemiyorken o yasaklar kaldırıldıktan sonra başörtülü öğretmenlerimiz eğitim sisteminde sınıflarına girdiler. Bugün 1.2 milyon öğretmenimizin yaklaşık yüzde 59'u kadınlarımızdan oluşuyor."
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde bu ülkenin evlatlarının gelir seviyesine, yaşadığı lokasyona bakılmaksızın en kaliteli eğitime erişebilme imkânına sahip olduğunu dile getiren Özer, bu vesile ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'a son 20 yılda en büyük bütçeyi eğitime ayırdığı, eğitimle ilgili devasa yatırımlara liderlik ettiği ve eğitimin önündeki antidemokratik engelleri kaldırdığı için şükranlarını sunduğunu kaydetti. 
 
"2022-2023 eğitim öğretim yılına çok büyük heyecanla hazırlandık"
Yeni eğitim öğretim yılına çok büyük heyecanla hazırlandıklarını ifade eden Bakan Mahmut Özer, "17 Haziran'da 2021-2022 eğitim öğretim yılını tamamladıktan sonra tüm ülkede seferberlik ilan ettik. İstedik ki hiçbir problem olmadan 19 milyon öğrencimiz, 1.2 milyon öğretmenimizle çok güzel bir başlangıç yapalım." ifadelerini kullandı.
 
"Yardımcı kaynak problemini çözdük"
Eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için ücretsiz ders kitaplarının tüm öğrencilerin sıralarının üzerinde hazır edildiğini söyleyen Özer, "Sadece bununla kalmadık. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla uzun yıllardan beri eğitim sistemimizde bir problem olarak siz değerli velilerimizin üzerinde ciddi maddi külfetler oluşturan yardımcı kaynak problemini de ilk kez çözdük ve ilk kez 2022-2023 eğitim öğretim yılı itibarıyla tüm öğrencilerimizin sırasına sadece ders kitaplarını değil, 136 milyon yardımcı kaynağı da ücretsiz olarak bıraktık." dedi. Böylece okullardaki yardımcı kaynak probleminin kökten çözüldüğünü kaydeden Özer, okulların temizliği noktasında da sisteme katılan temizlik elemanlarının bu yıl ilk kez eğitim öğretim yılı başlamadan bir hafta önce okullarda görevine başladığını belirtti. 
 
Tüm okullara 3 milyar 750 milyon liralık bütçe gönderildi
Özer, ilk kez eğitim sistemindeki tüm okullara bütçelerinin doğrudan gönderildiğine işaret ederek "İstedik ki okullarımız temizlik malzemesini, kırtasiye malzemesini, küçük onarımlarını ve en önemlisi eğitim öğretim materyallerini, diğer donatımlarını hiç kimseye ihtiyaç duymadan karşılasın. Bu bağlamda tüm okullarımıza 3 milyar 750 milyonluk bir bütçeyi göndermiş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz." dedi. 
 
Eğitim sisteminin kronik bir problemi olan kayıt esnasındaki bağış problemini de kökünden çözdüklerini söyleyen Özer, "Okullarımızın ihtiyacını karşılamak için göndermiş olduğumuz bütçenin şu ana kadar 2 milyar 150 milyonunu okullarımız kullanabildiler. Hâlâ okullarımızın bütçesindeki 1 milyar 600 milyon lira, okulların ihtiyacının karşılanması için hazır bulunuyor. Eğitime bu kadar devasa yatırım yapmış olan bir hükûmetin okul ihtiyacını karşılayamaması mümkün müdür? Mümkün değildir. İşte ilk kez bu yaptığımız bütçe gönderme uygulamasını, inşallah, bundan sonra da devam ettireceğiz." diye konuştu.
 
Özer, 4 bin 256 okulun büyük onarımını ve güçlendirmesini tamamladıklarını açıklarken Temel Eğitimde 10.000 Okul projesi, yeni okullar, yeni anaokulları ve köy yaşam merkezleri ile eğitim öğretime hazırlıklı bir şekilde girmenin büyük mutluluğunu duyduklarını ifade etti. Özer, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"Elbette bunların tek başına Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yapılabilmesi mümkün değil. Biraz önce de bahsettiğim gibi Recep Tayyip Erdoğan gibi bir lider olmasaydı bu ülkenin evlatlarının tamamı eğitime bu şekilde ücretsiz olarak erişemezdi. Bu imkânlar tüm okullarımızda seferber edilemezdi. Bu vesileyle teşrifleriyle açılışımızı onurlandıran Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum. 2022-2023 eğitim öğretim yılının tüm öğrencilerimize, tüm öğretmenlerimize, annelerimize, babalarımıza, tüm Türkiye'mize hayırlı uğurlu olmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum."
 
Konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Özer, öğrencilerle birlikte 2022-2023 eğitim öğretim yılının ilk ders zilini çaldı.
 

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.