LİSE ÖĞRENCİLERİ, GELİŞTİRDİKLERİ "TERS KAPAN" UYGULAMASIYLA TRAFİK KAZALARINI AZALTMAYI HEDEFLİYOR  
LİSE ÖĞRENCİLERİ, GELİŞTİRDİKLERİ

LİSE ÖĞRENCİLERİ, GELİŞTİRDİKLERİ "TERS KAPAN" UYGULAMASIYLA TRAFİK KAZALARINI AZALTMAYI HEDEFLİYOR

Osmaniye Ahmet Cevdet Paşa Anadolu Lisesi öğrencilerinin geliştirdiği ve TEKNOFEST'te sergilen "Ters Kapan" uygulamasıyla, ışık ihlalinden kaynaklanan trafik kazalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.


Öğrenciler, Akıllı Ulaşım kategorisinde geliştirdikleri "Ters Kapan Projesi" ile kazaların büyük bölümüne sebep olan kırmızı ışık ihlalini azaltmayı hedefliyor. Proje, geçiş önceliği bulunan araçların sistemi uzaktan kontrol etmesine izin veriyor. Sistem, kırmızı ışık ihlalini yüzde yüz engelleyecek şekilde, yerli ve millî üretim olan "Deneyap Kart" kullanılarak tasarlandı.

 

Söz konusu sistem, kırmızı ışık yandığında ters kapan açılarak kavşağı kullanacak sürücülerin aniden geçiş yapmasını engelliyor. Trafik kazalarının yüzde 70'i ışık ihlalinden kaynaklandığı düşünüldüğünde sistem, büyük oranda bu tür kazaların da önüne geçebilecek.

 

Projeyi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Selçuk Bayraktar, Haluk Bayraktar ile Nobel Ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar da imzalayarak onayladılar.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.