"ÖZEL" YETENEKLİ MÜZİK DEHASININ EĞİTİM HAYALİ GERÇEK OLUYOR  

"ÖZEL" YETENEKLİ MÜZİK DEHASININ EĞİTİM HAYALİ GERÇEK OLUYOR

Müzikte üstün kabiliyete sahip olan ancak yaş durumu nedeniyle güzel sanatlar lisesi yetenek sınavı başvurusu kabul edilmeyen otizmli Yıldırım Beyazıt Yakar, Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un verdiği talimatla, bu isteğine kavuşacak. Otizmli 20 yaşındaki Yakar, İstanbul Üniversitesi Itri Güzel Sanatlar Lisesinin ay sonunda yapacağı yetenek sınavına alınacak.   

Bağlaması ve sesiyle gönülleri titreten, ud, gitar gibi müzik aletlerini de çalabilen, söz yazıp beste yapan, performansıyla 2016'daki Dünya Otizm Festivali'nde ikincilik kazanan ancak yaş durumu nedeniyle güzel sanatlar lisesi yetenek sınavlarına başvurusu kabul edilmeyen Yakar'ın eğitimini tamamlayabilmesi için Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk harekete geçti. 
 
İstanbul'un Sultangazi ilçesinde annesi ve iki ağabeyiyle maddi imkansızlıklarla dolu bir yaşam süren Yakar, ilk ve ortaokulda doğru yönlendirilmemesi ve karşısına çıkan bazı engeller nedeniyle açık liseye kaydettirilmiş, üstün yeteneğini online bir festivalde fark eden Kabataş Erkek Lisesi müzik öğretmeni Özgen Zeybek'in yönlendirmeleriyle de güzel sanatlar liselerinin yetenek sınavlarına başvurmaya karar vermişti. Yetenek sınavı için öğretmeniyle bir güzel sanatlar lisesine giden Yakar, açık liseden kaydını sildirmiş olmasına rağmen, yaşı ve güzel sanatlar liselerine geçişe ilişkin mevzuat nedeniyle başvuruda bulunamamış ve sınava girememişti. 
 
Bakan Selçuk'tan müjdeli haber 
Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, otizmli gencin "Lütfen eğitimim için bana bir şans verin." sözleriyle yaptığı çağrıyı karşılıksız bırakmadı. Selçuk'un verdiği talimatın ardından aileyi arayan Milli Eğitim Bakanlığı bürokratları, Yıldırım Beyazıt Yakar için İstanbul Üniversitesi Itri Güzel Sanatlar Lisesi ile görüşüldüğünü, Yakar'ın yetenek sınavı başvurusunun elden alınacağını bildirerek, gerekli belgeleri okula iletmelerini istedi. Dün sınav için ön kaydı alınan Yakar, lisenin 23-25 Eylül'de düzenlenecek yetenek sınavlarına katılabilecek. 
 
"Umutlarım yeniden canlandı" 
Eğitimini tamamlayabilmesi, hayallerini gerçeğe dönüştürebilmesi için önünde yeni bir şans kapısı aralanan Yıldırım Beyazıt Yakar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mutluluğunu dile getirdi. "Güzel sanatlar lisesinde okuyabilmem için bir şans elde edebildim, çok mutluyum." ifadesini kullanan Yakar, şöyle konuştu: "Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk'a, yetkililere sesimi duydukları için çok teşekkür ederim. Anadolu Ajansına da sesimi duyurduğu için çok teşekkür ederim. Umutlarım yeniden canlandı. İnşallah ben de vatanıma hizmet edebileceğim. Yetenek sınavında başarılı olacağıma inanıyorum. Diğer otizmli, engelli kardeşlerim için de bir umut olacak inşallah. Şimdi çok çalışmam ve yetenek sınavlarına hazırlanmam gerekiyor. Bunu da mutlulukla yapacağım."  Yakar, ileride, güzel sanatlar lisesi ve ardından konservatuarı bitirerek Türkiye ve dünyada tanınmış bir bağlama üstadı, sanat yönetmeni olmayı hedeflediğini söyledi. 
 
"Bir mucize gerçekleşti" 
Anne Meryem Yıldız ise sevincini "Hala inanamıyorum, çok şaşkınım. Mutluluktan ne yapacağımı şaşırdım. Bir mucize gerçekleşti. Her gece çocuğumun gözyaşını silmekten çok yıpranmıştım. Derin bir nefes aldım, üstümden ağır bir yük kalktı. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun." sözleriyle anlattı. 

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.