ULUSLARARASI TÜRK AKADEMİSİ ORTAK DERS KİTAPLARI ÇALIŞTAYI  
ULUSLARARASI TÜRK AKADEMİSİ ORTAK DERS KİTAPLARI ÇALIŞTAYI

ULUSLARARASI TÜRK AKADEMİSİ ORTAK DERS KİTAPLARI ÇALIŞTAYI

Türk Dünyası Ortak Ders Kitapları Çalıştayı Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı ev sahipliğinde başladı.


Türk Devletleri Teşkilatı zirvelerinde alınan kararlar kapsamında Uluslararası Türk Akademisi tarafından hazırlanan ortak Türk tarihi, Türk dünyası coğrafyası ve ortak Türk edebiyatı dersleri öğretim programları ve taslak ders kitaplarının nihai değerlendirilmesinin yapılması amacıyla İstanbul'da geniş katılımlı bir çalıştay düzenlendi. Türkiye'nin ev sahipliğinde üç gün sürecek çalıştaya Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'dan alan uzmanları ve eğitim bakanlıkları temsilcilerinin yanı sıra Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdıralı ve Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Petek Aşkar katıldı.

Bakan Yardımcısı Aşkar çalıştay açılışında yaptığı konuşmada "ortak Türk tarihi" dersinin 2018-2019 öğretim yılından itibaren 8. sınıflarda seçmeli ders olarak İlköğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesi'ne eklendiğini bu dersi 2018-2019 eğitim öğretim yılında yaklaşık 30 bin, 2019-2020 eğitim öğretim yılında yaklaşık 38 bin, 2020-2021 eğitim öğretim yılında yaklaşık 48 bin, 2021-2022 yılında ise yaklaşık 49 bin öğrencinin seçtiğini söyledi. Aşkar, söz konusu dersin önümüzdeki öğretim yılından itibaren ise lise seviyesinde okutulması yönünde karar alındığını belirtti.  Ayrıca "ortak Türk tarihi" dersi ile birlikte "Türk dünyası coğrafyası" ve "ortak Türk edebiyatı" derslerinin de ortaöğretim kurumlarında uygulanan haftalık ders çizelgelerine eklendiğini ve bu derslerin 2022-2023 eğitim-öğretim yılından itibaren 9, 10 ve 11. sınıflarda seçmeli ders olarak düzenlenmesi kararının alındığını ifade etti.

Bakan Yardımcısı Aşkar, gerçekleştirilen bu çalıştay sonucunda alınacak kararların Türk dünyası gençliğinin dünyanın her yerinde bilgili, üreten, paylaşan, katılımcı, öz kimliğini bilen, kültür değerlerine saygılı ve tarihine bağlı insanlar olarak yetişmelerine önemli katkılarda bulunacağını vurguladı.

Çalıştay sonunda Türk Akademisi koordinasyonunda üye ülkelerin katkıları ile hazırlanan ortak Türk tarihi, Türk dünyası coğrafyası ve ortak Türk edebiyatı dersleri öğretim programları ve taslak ders kitaplarının 2022-2023 eğitim öğretim yılından itibaren üye ülkelerin ortaöğretim kurumlarında seçmeli ders olarak okutulması amaçlanıyor.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.